facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close

Monday, 3 October 2011

Tutorial Nak Masukkan Radio Ke Blog Anda


Assalammualikum Dan Salam Sejahtera Kepada Semua.


Disini saya nak mengajar anda bagaimana nak meletakkan widget Radio dalam blog anda..
tapi hanya dibawah naungan Astro sahaja tau.


okey langkah pertama kita klik sahaja di DESIGN




dan langkah ke 2 klik kepada ADD A GADGET yang berada disebelah kanan


langkah ke 3 klik pula HTML/JAVASCRIPT


langkah ke 4 klik copy code ini sekiranya anda mahukan ERA.FM
code dia macam ni pula...tapi tgk contoh gambar di bawah code yang mahu ditampalkan (paste)


contoh code yang akan ditampalkan ke dalam kotak itu.




copy dan pastekan sahaja didalam kotak itu dan savekan. mudah tak??
lepas itu PREVIEW kan sahaja , sekiranya ia keluar macam ni. ini bermakna anda telah pun berjaya ..


Lepas dia akan keluar macam ini sahaja. tapi saya telah kecilkan hanya untuk view gambar radio
ni sahaja.. hehehe nampak senangkan.. tapi memang senang pun.. selamat mencuba
disini pula saya akan sertakan code2 yang akan di pastekan ke dalam blog anda. hanya pilih
dan pastekan sahaja mengikut citarasa channel mana yang anda mahukan..

Sinar.Fm

<div></div><div><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://ads.sinar.fm/inc/app/shared/dvrplayer/capsules/radioactive/amp_flash/sinar/sinar.swf" width="200" height="170">
                   <!--<![endif]-->
                   <param name="quality" value="high" />
                   <param name="wmode" value="transparent" />
                   <param name="swfversion" value="9.0.45.0" />
                   <param name="expressinstall" value="Scripts/expressInstall.swf" />
                 </object>
</div><center></div><a href="" target="_blank">sinar Fm</a>: DiBawa Oleh XermDuo
</div></center>

THR Gegar.Fm

<div></div><div><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://ads.thr.fm/inc/app/shared/dvrplayer/capsules/radioactive/amp_flash/gegar/gegar.swf" width="200" height="170">
                   <!--<![endif]-->
                   <param name="quality" value="high" />
                   <param name="wmode" value="transparent" />
                   <param name="swfversion" value="9.0.45.0" />
                   <param name="expressinstall" value="Scripts/expressInstall.swf" />
                 </object> </div><center></div><a href="" target="_blank">thr gegar</a>: DiBawa Oleh XermDuo
</div></center>

Hitz.FM

<div></div><div><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://ads.hitz.fm/inc/app/shared/dvrplayer/capsules/radioactive/amp_flash/hitz/hitz.swf" width="200" height="170">
                   <!--<![endif]-->
                   <param name="quality" value="high" />
                   <param name="wmode" value="transparent" />
                   <param name="swfversion" value="9.0.45.0" />
                   <param name="expressinstall" value="Scripts/expressInstall.swf" />
                 </object>
</div><center></div><a href="" target="_blank">hitzFm</a>: DiBawa Oleh XermDuo
</div></center>

Bapakku.FM (Radio Internet)

       
<iframe src="http://www.shoutcast.com/shoutcast_popup_player?
 station_id=2082450&play_status=1&stn=Bapakku%20FM"width="540"            height="100"  scrolling="no" frameborder="0"></iframe></div><center></div><a href="" target="_blank">BapakkuFm</a>: DiBawa Oleh XermDuo
</div></center>


Suria.FM
        
<center><embed align="middle" allowfullscreen="false" allowscriptaccess="sameDomain" bgcolor="&lt;center&gt;&lt;embed align=" devicefont="false" height="60" loop="true" menu="true" middle"="" name="Shoutcast" play="true" pluginspage="http://www.adobe.com/go/getflashplayer" quality="high" salign="" scale="showall" src="http://s2.myradiostream.com/flash/Shoutcast.swf?serverHost=uk2-free.mixstream.net&amp;serverPort=22740" type="application/x-shockwave-flash" width="330" wmode="window"></embed><table align="center" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" style="color: #333333; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; width: 336px;"></table><center></div><a href="" target="_blank">suriafm</a>: DiBawa Oleh XermDuo
</div></center>

Era.Fm

<div></div><div><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://ads.era.fm/inc/app/shared/dvrplayer/capsules/radioactive/amp_flash/era/era.swf" width="200" height="170">
                   <!--<![endif]-->
                   <param name="quality" value="high" />
                   <param name="wmode" value="transparent" />
                   <param name="swfversion" value="9.0.45.0" />
                   <param name="expressinstall" value="Scripts/expressInstall.swf" />
                 </object>
</div><center><a href="" target="_blank">eraFm</a>: DiBawa Oleh XermDuo
</div></center>







loading...