facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close

Saturday, 17 December 2011

Info - TRICK UNTUK BROADBAND YANG DAH HABIS LIMIT (SPEED-UP)

Kali ni admin nak kongsi korang bahawa kalau korang punya Broadband dah habis limit, jadi selalunya bila ia dah sampai ke tahap limitnya ia akan menjadi slow bukan. tapi sini ada tips dia untuk korang tambahkan semula kuasa kuasa penambahan kelajuannya. yehaaa..


tak kisahlah korang pakai apa jenis broadband pun jadi yang penting dia adalah broadband. kalau sideboard memang tak bolehlah.. hehehe admin tergurau pula maafyer..

Macamana nak lajukan broadband yang dah habis limit ?

Cara-cara nya adalah seperti berikut :

1) Pastikan waktu ni dah connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok.




2) Akan keluarlah command prompt macam kat bawah ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter


) Bila dah enter akan keluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tengok gambar kat bawah untuk pilih mana yang betul.


4) Ok skarang taipkan "ping [address korang] -t" Contoh ping 10.175.53.131 -t macam gambar kat bawah. Bila berjaya, korang akan terima balasan macam kat bawah. Kalau tak keluar macam kat bawah ni, maksudnya tak berjaya la tu.


5) Biarkan benda ni berjalan selama mana korang online. Kalau dah tak nak tekan pangkah tu je.

Proses nie akan buat korang akan sentiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (budak2 network and IT tau la apa benda ni) jadi website lebih cepat loading.

Tip ni untuk semua jenis broadband tak kira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband .
Tutorial di atas berdasarkan window XP , yang lain mungkin sedikit berbeza.
Jadi , nikmatilah kelajuan internet korang seperti biasa :D

 jangan lupa like ataupun share okey



loading...