facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close

Sunday, 2 July 2017

37 Tips Tingkatkan Jualan Melalui Facebook


TIPS‐TIPS MEMBUAT IKLAN FB ADS

TIPS #1 : FOKUS BINA FANS, BUKANNYA TRAFIK

Image result for facebook ads

Tahukah anda, menjual kepada fans adalah lebih mudah
berbanding menjual kepada non‐fans.

Kenapa ? Ini mereka yang telah LIKE page anda,
iaitu fans anda, lebih mengenali anda dan produk
anda berbanding mereka yang masih belum
jadi fans (non‐fans).

Untuk menjual lebih mudah kepada mereka,
anda perlu konsisten dalam membina relationship, engagement
dan sentiasa tingkatkan kredibiliti/kepercayaan mereka terhadap
page anda. Anda bagaimana?

Dah mula kumpulkan fans yang relevan dengan page anda?
Jika belum, anda boleh mulakan membina fans anda
menggunakan FB Ads, Like marketing.

Apabila jumlah fans page anda melebihi 5000,
adalah mudah untuk membina iklan yang menyasarkan
fans anda sendiri.

TIPS #2 : GUNAKAN GAMBAR YANG RELEVAN, MEMUKAU

Dalam FB Marketing, gambar atau imej memainkan
peranan besar untuk menarik perhatian audiens dan
seterusnya mampu membuatkan mereka berminat atau
berniat untuk membeli.

Jika anda seorang penjual baju kurung, cuba gunakan
gambar model menggayakan baju kurung tersebut.
Jika jual produk kencantikan muka, anda boleh gunakan
gambar testimonial pengguna.

Jika anda jual ubat kuat ?
Gunakan gambar produk (jangan gambar yang bukan‐ bukan ye).

Jual t‐shirt? Mungkin anda boleh gunakan gambar model
memakai t‐shirt.

Extra tips – Gunakan gambar yang mampu memainkan
emosi prospek! Emosi prospek mudah ‘dicuit’ dengan
menggunakan gambar yang mempersembahkan
unsur‐unsur adjektif seperti

“cantik, mudah, cepat, murah, jimat, lain dari lain, ekslusif dll.

TIPS #3 : GUNA PERKATAAN‐PERKATAAN YANG MAHAL PADA IKLAN

Di Facebook terlampau banyak iklan. Mungkin kita akan tenggelam
jika mesej pemasaran kita kurang berkesan. Nak beriklan
di Facebook perlu mengandungi mesej pemasaran yang gagah.

Antaranya guna perkataan‐perkataan yang mahal pada iklan.
Penggunaan perkataan yang akan membuatkan orang klik pada
iklan kita, sebagai contoh, PERCUMA, TERKINI, BARU, MUDAH,
BONUS, CEPAT adalah perkataan yang mahal dan menarik minat
untuk orang klik.

TIPS #4 : FAHAMI SIAPA BAKAL PELANGGAN KITA

Tak kenal, maka tak dapat pembeli lah! Jadi, cuba
kenali pelanggan anda sebaiknya. Kenali maklumat
demografi mereka (umur, jantina, pekerjaan, status family dll) ,
di mana mereka, apa yang mereka suka, apa yang mereka buat,
apa masalah mereka, apa situasi mereka, apa mereka inginkan
dan sebagainya.

Semakin anda mengenali mereka, semakin mudah anda menjual kepada mereka. Setuju ?

TIPS #5: ORANG SUKA PERGI KE KEDAI YANG RAMAI ORANG

Katakan anda ingin makan ikan bakar di satu kawasan
yang belum pernah anda pergi yang mana terdapat lebih
dari 10 restoran ikan bakar yang bersebelahan antara satu sama lain.

Anda pergi yang mana satu? Saya yakin anda pasti akan
memilih restoran yang memiliki paling ramai pelanggan bukan?
Begitu juga di Facebook! Orang membeli dari fanpage yang
paling ramai pelanggan! Iaitu ramai fans, ramai komen!

Jadi, tingkatkan jumlah fans anda dan tingkatkan respons di fanpage anda!

TIPS #6 : MENJUAL PADA WAKTU ORANG BERDUIT

Jika nak menjual, jual lah pada ketika orang berduit.
Iaitu waktu gaji masuk.

Pada waktu ini, memang lebih mudah menjual berbanding
hari biasa. Kita boleh buat iklan tentang produk kita kepada
prospek ketika ini, ataupun anda boleh follow up semula mereka
yang pernah berminat dengan produk anda
(orang yang komen dan juga yang PM).

AMARAN: Jangan menjual di hari‐ hari PERAYAAN!
Ataupun sehari dua sebelum perayaan!
Ini kerana prospek anda sedang berada di ‘alam lain’
ketika itu! (mood raya)

TIPS #7 : ELAKKAN JAM 12AM – 9AM

Why? Why? Kenapa nak dielakkan masa ni?
Mudah je jawapannya! Kan ini waktu tidur dan waktu
orang nak bergerak ke tempat kerja! Jika anda buat
Facebook Ads pada ketika ini, agak sia‐sia!

Kenapa ? Jika audiens layari Facebook pada waktu ini,
mereka layarinya menggunakan smartphone mereka,
di atas katil sambil berbaring!

Satu kedudukan yang kurang sesuai untuk
membuat pembelian. Anda boleh kurangkan
bajet iklan anda untuk perlahankan iklan anda,
ataupun pause iklan anda sepanjang tempoh ini.

TIPS #8 : JUAL MANFAAT, BUKANNYA PRODUK

Anda kena tahu, orang membeli disebabkan MANFAAT
yang bakal mereka perolehi dari produk yang dibeli.

Orang membeli steam iron kerana dapat bantu mereka
menggosok baju dengan cepat, mudah dan selamat di pagi hari.

Orang membeli produk pemutih wajah kerana mereka ingin
kelihatan cerah, cantik dan menawan.

Kaum Adam membeli produk ‘ubat kuat’ kerana mereka ingin
nampak hebat di depan isteri mereka.

Wanita Melayu membeli baju kurung di FB kerana mereka
ingin kelihatan cantik, menawan lagi tertawan.

Beli aircond, bukan sebab aircond tu cantik, canggih,
tapi aircond tu boleh memberi kesejukan pada kita, tak panas!
Orang beli cermin mata anti silau sebab ianya dapat kurangkan silau.

Orang beli Burger Bakar sebab ianya nampak sedap, lazat berkrim.
Anda pula bagaimana? Apa manfaat produk anda?

TIPS #9 : SUKA, KENAL, PERCAYA

Di Facebook, anda juga perlu gunakan konsep ini.

Pertama, buatkan audiens suka dengan page anda.
Bagaimana nak buat orang sukakan page anda?

Anda boleh gunakan gambar yang menarik,
yang lain dari lain, atau gunakan ayat‐ayat yang memikat.

Ini mampu buatkan audiens sukakan page anda!
Seterusnya, kenalkan diri anda kepada mereka.

Tunjukkan siapakah anda di sebalik fanpage anda.
Anda boleh tunjukkan diri anda, ataupun syarikat anda.

Letakkan nama, alamat, website dan sebagainya yang
mampu membantu buatkan orang mengenali anda.

Dan seterusnya buatkan mereka percaya dengan anda,
dan juga produk yang dijual.

Bagaimana?

Anda boleh gunakan testimonial,
tunjukkan pengiktirafan terhadap produk anda,
mahupun endorsement dari mereka yang berpengaruh.

Belum pernah cuba ? Cer cuba...

TIPS #10 : 75% ORANG MEMBELI DISEBABKAN EMOSI

Pernah dengar fakta ini ? Ya, 75% pembelian
dibuat disebabkan emosi!

Sebagai contoh ‘awek’ saya, suka sangat membeli
jubah di Facebook disebabkan teruja dengan fesyen,
warna, dan ke‐ eksklusif‐annya.

Pantang lihat jubah yang cantik‐cantik,
terus saja beliau membelinya.

Dan seorang student saya, berjaya menjual 1000 unit
steam iron dalam masa 7 hari di dengan hanya menggunakan
video demo sahaja! (buat FB ads).

Anda boleh mainkan emosi prospek untuk membeli
dengan penggunaan gambar, video, ayat dan juga tawaran anda.

TIPS #11 : TINGKATKAN TRAFIK

Fanpage menarik, produk ada permintaan,
gambar memukau, ayat menjual power belum
bermakna produk anda boleh senang‐senang saja terjual!

Anda perlu buat perkara paling penting
dalam pemasaran, iaitu ‘tarik trafik’, iaitu pelawat ke post
di fanpage anda.

Sedikit trafik, sedikit lah potensi jualannya!
Banyak trafik, banyaklah peotensi jualannya!
Bagaimana nak tarik trafik ? Apa lagi, gunakan lah FB Ads!

(Contohnya ‐ Saya kalau nak sales RM5k sehari,
saya kena dapatkan trafik sebanyak 1000 klik sehari. )

TIPS # 12 : KIRA CONVERSION RATE

Dari 100 pelawat yang klik post iklan anda,
berapa ramai yang menjadi pembeli?

Jika ada 1 pembeli dari 100 klik tadi, conversion
rate iklan post anda 1%. Kira conversion rate iklan
anda setiap hari atau sebaik saja anda mencapai klik
sebanyak 100 klik.

Tak dapat conversion rate 1% selepas 1 hari ataupun
selepas 100 klik, anda perlu berbuat sesuatu.
Mungkin boleh mencuba audiens yang baru,
ataupun gunakan gambar dan ayat iklan yang baru.

TIPS #13 : PRODUK YANG BANYAK MANFAAT, JANGAN JUAL SEMUA MANFAAT.

Selalu kita tengok mana‐mana iklan pemasaran
letakkan semua manfaat produk dalam iklan mereka.
Contohnya ada satu produk boleh ubat penyakit gout,
kencing manis, darah tinggi, dan macam‐macam lagi,
pendek kata kita selalu anggap produk ni ajaib boleh ubatkan semua penyakit.

Cuba ambil satu sahaja manfaat produk. Dalam hal ini saya ambil penyakit kencing manis.
Jadi saya boleh target iklan hanya kepada orang yang kencing manis sahaja.

TEKNIK ‘ENGAGEMENT’ DENGAN PELANGGAN DAN BAKAL PELANGGAN

TIPS #14 : GUNA STRATEGI PEMASARAN MENGIKUT ISU SEMASA.

Contoh isu semasa, harga barang naik selepas pilihanraya.
Buat satu post Facebook berkenaan isu minyak naik dan
bagi solusi macam mana produk anda boleh bagi bantu masalah
kenaikan minyak.

Contohnya masa harga minyak naik mungkin ramai orang cadangkan
untuk dapatkan produk penjimat minyak. Kita boleh juga memberi
solusi lain seperti memberi cadangan dengan cara tingkatkan
pendapatan seperti perniagaan internet (contohnya macam SifuFbAds☺).

TIPS #15 : GUNA BALIK POST‐POST FACEBOOK YANG MEMPUNYAI ‘ENGAGEMENT’ YANG TINGGI.

Mungkin ada banyak post Facebook anda yang
mempunyai komen dan like yang tinggi.

Copy dan paste balik post‐post ini ke dalam ‘note pad’ simpan
dalam laptop atau desktop kita. Bila nak gunakan balik?

Mungkin selepas 2‐3 bulan kemudian, guna balik post ini.

TIPS #16 : ‘RESERVE’ 1 HARI KHAS TULIS BANYAK POST DAN SIMPAN DALAM NOTEPAD.
Pernah tak sampai satu masa kita tiada idea
nak post apa kat Facebook Pages kita.

Cuba ‘reserve’kan satu hari untuk tulis post
Facebook 30‐50 post dan simpan dalam ‘notepad’.

Jadi tak adalah masalah tiada idea nak tulis apa.

Cuma buka balik notepad kita ‘copy’ dan ‘paste’ balik.
Boleh juga terus jadualkan post kita melalui fungsi ‘schedule’
post di Facebook Pages.

TIPS #17 : UPDATE AKTIVITI SYARIKAT/PERNIAGAAN.

Nampakkan bahawa bisnes kita ‘hidup’. Update gambar ofis,
gambar tengah membungkus, gambar tengah pos,
dan macam‐macam lagi.

Semua ini akan meyakinkan bahawa Facebook Page kita
adalah sebuah bisnes yang ‘serius’ bukan part time atau main‐main.
Ia akan tingkatkan keyakinan orang untuk membeli
walaupun anda hanya bisnes dari rumah.

TIPS #18 : BUAT CONTEST, TAWARKAN HADIAH.

Guna duit dari hasil keuntungan produk, labur
untuk hadiah untuk contest.

Contest adalah salah satu cara untuk Fan Facebook anda terus
‘keep in touch dengan anda. Melalui contest juga boleh viralkan
Facebook Pages anda untuk lebih banyak Fan.

Contest membuatkan fans kita dihargai,
orang yang bukan fans pun teringin jadi fan kita.

Apabila iklan anda memberikan keuntungan,
dengan conversion rate yang bagus,
dengan ROI (return on investment) yang bagus,
kenapa anda tak tingkatkan bajet iklan? Sayang duit?

Dengan meningkatkan bajet iklan, ianya dapat bantu
anda tingkatkan lagi jumlah trafik ke post iklan anda,
dan seterusnya mampu tingkatkan jualan dan keuntungan anda. Ada brani ?

TIPS CLOSING PELANGGAN

TIPS #19 : RESPON PELANGGAN DIIKUTI PERTANYAAN.

Lepas respon pelanggan akhiri ayat kita
dengan pertanyaan juga.

Contoh, bila pelanggan bertanya tentang produk,

akhiri dengan soalan seperti ‘tuan, nak beli berapa unit ye?’,
‘tuan nak buat pembayaran melalui Maybank atau CIMB?’,

galakkan pelanggan terus respon kepada kita. Jawapan diikuti
dengan soalan akan meningkatkan lagi potensi pelanggan untuk membeli.

TIPS #20 : LEBIH CEPAT ANDA RESPONS, LEBIH CEPAT MEREKA MEMBELI

Camne tu? Jika anda terima komen di post anda,
ataupun terima PM (personal messages) di inbox anda,
sila respons sepantas yang boleh!

Lebih‐lebih lagi pada waktu ‘orang bekerja’ 9am – 4pm.

Kenapa ?

Jika mereka memberikan respons pada waktu ini,
ianya memberi petanda bahawa mereka memang
berminat dengan produk anda.

Dan pada ketika itu, mereka memang sedang berada
di page anda menunggu respons dari anda pula.

Jangan tunggu sehari dua baru nak respons :‐)

TIPS #21 : PROSPEK TAKKAN MEMBELI SELAGI TIADA TEKANAN

Nak menjual kena tekan si prospek ke?

Oh tidak! Tidak! Bukan begitu bos.

Maksudnya di sini, kita boleh gunakan ‘sense of urgency’
untuk memberi tekanan dalaman kepada prospek untuk
BERTINDAK SEGERA!

Bertindak untuk MEMBELI! Bagaimana?

Anda boleh adakan jualan terhad mungkin
dari segi kuotanya, atau dari segi masa,
iaitu bagi dengan meletakkan dateline untuk
prospek bertindak membeli.

Sebagai contoh, anda boleh lihat contoh ini  
“ 5 UNIT LAGI ‐ BEDAK TANAKA, UNTUK YANG SUKAKAN KECANTIKAN”.

AMARAN – pastikan tawaran anda benar‐benar wujud,
bukannya trick semata‐mata hanya bertujuan
untuk menarik perhatian prospek sahaja.

TIPS #22 : TAWARKAN PELANGGAN MEMBELI LEBIH DENGAN HARGA DISKAUN

Jika pelanggan setuju untuk beli dari kita satu unit,
cuba tawarkan offer tak masuk akal seperti harga diskaun
“Kalau beli 3 unit kami bagi harga diskaun RMXXX, Nak tak?”.

Atau beri BONUS “Kalau beli 5 unit kami bagi
buku panduan kuruskan badan dalam masa 7 hari”.

TIPS‐TIPS AYAT JUALAN

TIPS #23 : STRATEGI “PRODUK HABIS TERJUAL”

Strategi ini akan memberitahu prospek anda
bahawa anda sangat yakin bahawa produk anda
akan dijual habis dan tidak akan bertahan lama dipasaran.

Ramai orang akan terpengaruh dengan keyakinan anda,
malah anda boleh menambahkan keyakinan
dengan menyatakan anggaran jangka masa
bila produk anda akan habis dijual.

Contoh ayat ; “Produk ini pasti akan habis terjual dalam masa seminggu sahaja...”

TIPS #24 “TIADA PEMASANGAN”

Anda hanya perlu nyatakan bahawa produk anda
tidak memerlukan pemasangan apa – apa perisian untuk menggunakannya.

Ini disebabkan ramai yang tidak suka atau kurang mahir
untuk memasang perisian di komputer mereka kerana
kadang kala memasang perisian merupakan kerja yang rumit.

Contoh ayat : “Anda tidak perlu memasang
apa – apa perisian untuk menggunakan produk ini..”

TIPS #25 : STRATEGI “UBAHSUAI”

Strategi ini membenarkan prospek anda mengubahsuai
produk anda mengikut keperluan mereka.

Anda juga boleh menyatakan produk anda sangat mudah
untuk disesuaikan dengan keadaan semasa atau keperluan mereka.

Contoh ayat : “Produk ini boleh disesuaikan dengan
apa jua keperluan anda dengan mudah..

TIPS #26 : STRATEGI “PENETAPAN”

Strategi ini akan memberitahu prospek anda bahawa
mereka hanya akan membuat pelaburan sekali sahaja
tanpa perlu membayar yuran bulanan atau tahunan.

Maknanya, anda membuat penetapan bayaran hanyalah
sekali sahaja. Jika mereka berminat, pastinya mereka akan
mendapatkan servis anda kerana ramai yang tidak suka
membayar yuran secara berulang – ulang setiap bulan.

Contoh ayat: “Dapatkan servis kami sekarang dan buat
pelaburan sekali sahaja seumur hidup tanpa perlu membayar yuran bulanan..”

TIPS #27 : STRATEGI “MEREKA MELAKUKANNYA”

Berikan prospek anda contoh yang spesifik tentang beberapa
orang yang telah mendapat faedah melalui produk anda.

Anda boleh jadikan mereka sebagai sebuah kisah kejayaan
para pelanggan anda atau letakkannya sebagai faedah
produk di ayat jualan anda.

Letakkan juga sebagai testimonial.

Contoh ayat: “Ali telah menjana RM1000 seminggu manakala
John pula baru sahaja memperoleh RM500 setelah dua hari
mempraktikkan apa yang ditunjukkan dalam ebook saya..”

TIPS #28 : “TIDAK MEMPERCAYAI”

Nyatakan kepada prospek anda bahawa anda juga pada
mulanya tidak mempercayai bahawa produk anda
memberikan hasil positif, sama seperti mereka yang kali pertama melihatnya.

Ini akan menghapuskan ketidakpercayaan mereka terhadap
produk anda kerana anda sudahpun menyatakannnya
sebelum ini dan mereka mahu membuktikan yang anda tidak benar.

Contoh ayat: “Saya juga tidak mempercayainya dahulu,
sama seperti anda yang pertama kali melihatnya sehinggalah
akaun bank saya mula dipenuhi wang setiap hari..”

TIPS #28 : STRATEGI “PENDEKKAN WAKTU”

Katakan kepada prospek anda ianya mungkin
mengambil masa berbulan – bulan untuk mencapai matlamat mereka
jika mereka melakukannya bersendirian.
Ramai orang suka menjimatkan masa dan gemar memilih idea yang memudahkan.

Contoh ayat: “Jika anda melakukannya seorang diri anda
mungkin mengambil masa sehingga 6 bulan, namun produk
saya mampu menjadikannya 6 hari sahaja..”

TIPS‐TIPS TINGKATKAN KREDIBILITI

TIPS #29 : BUAT EBOOK PERCUMA

Ebook percuma biasanya kita biasanya kita tengok
orang guna untuk produk digital.

Ebook percuma pun boleh guna untuk jual produk fizikal juga.
Apa yang kita nak tulis dalam ebook percuma?

Boleh letak tips‐tips, rahsia, kalau kita jual produk alatan memasak
seperti Pemanggang Ajaib, boleh compilekan resepi‐resepi.
boleh tulis fakta dan statistik dan macam‐ macam lagi.

Ebook percuma bertujuan untuk educate pelanggan d
an bakal pelanggan yang sebelum ini belum beli tapi
perlukan info yang lebih tentang produk kita.

TIPS #30 : SESEKALI TUNJUKKAN FEEDBACK NEGATIF DARI PELANGGAN

Biasalah tak semua produk yang kita jual itu ‘perfect’.
Kadang kala ada juga kekurangan dalam produk kita. ‘Screen shot’ feedback negative dari pelanggan tentang kekurangan produk kita dan beri penyelesaian.

Contoh, ada pelanggan minta refund, penghantaran lambat,
produk tak berkesan.

Kalau produk tak berkesan kita boleh bagitau mungkin
produk ini tak sesuai dengan dia tapi sesuai diguna orang lain.

Di sini kita boleh kurangkan refund rate dan tingkatkan
kepercayaan bakal pelanggan untuk beli produk kita yang lain.

TIPS #31 : SENTIASA UP TO DATE DENGAN FUNGSI TERKINI FACEBOOK

Facebook sentiasa berubah.!!!!!

Kalau dulu kita selalu marah‐marah sebab banyak fungsi
Facebook selalu berubah tapi kita tetap guna
sampai sekarang ye tak?

Jadi nak tak nak kena sentiasa bersedia untuk terima
apa sahaja perubahan yang Facebook buat.

Facebook sentiasa membuat perubahan dan menambah
fungsi agar pengguna Facebook terus guna Facebook dan
juga para pengiklan terus beriklan di Facebook.

Jadi nak tak nak kena sentiasa update dan upgrade ilmu.

Sama ada melalui blog, berguru, beli ebook dan datang seminar. 

TIPS #32 : SIMPAN DATABASE PELANGGAN.

Nak cari pelanggan baru memang susah.

Manfaatkan pelanggan sedia ada. Bak kata orang kampung saya,
buyer always buyer always buyer. Sekali mereka jadi pelanggan kita,
mereka berpotensi membeli lagi dari kita (kalau servis kita bagus).

Tapi jangan terus mempromosi meng’khinzir’ buta.

Bagikan sebab untuk kita untuk terus berhubung dengan mereka.
Contoh email atau sms mereka ucap selamat hari raya,
selamat pagi, salam awal muharram.

Terus berhubung ‘keep in touch’ dengan para pelanggan sedia ada.
Dalam pada masa yang sama mungkin boleh tawarkan
BONUS dan DISKAUN untuk ‘return customer’.

TIPS #33 : GUNA MEDIUM PEMASARAN SELAIN FACEBOOK SEBAGAI BACKUP

Amat berbahaya jika hanya guna 1 kaedah
pemasaran melalui Facebook sahaja.

Apa akan jadi jika Facebook Page kita ditutup tanpa sebab.

Akan menjejaskan sumber pendapatan kita.

Jika jualan di Facebook semakin mantap.
Laburkan duit untuk pemasaran lain.
Buat blog/website, upah orang untuk pemasaran
SEO dan rankingkan melalui Google.

Bina pemasaran email untuk kumpul database pelanggan.
Jika produk fizikal boleh guna Mudah.my dan Lelong.my

TIPS #34 : CARI SEBAB UNTUK KITA TERUS BERHUBUNG DENGAN PELANGGAN

Dah lepas jual produk kepada pelanggan, jangan diam je.
Cuba cari sebab untuk terus berhubung dengan pelanggan kita.
Contohnya selepas beberapa hari pelanggan guna produk kita,
tanya feedback pelanggan yang guna produk kita.

Kalau feedback bagus boleh jadi testimoni.

Selain dari itu, sekali sekala boleh bertanya khabar atau ucapkan
selamat hari raya, tahun baru, Chinese new year, awal muharram
kepada pelanggan (cara ini lebih mudah jika kita guna autoresponder email marketing).

Cara ini boleh meningkatkan potensi return customer.

TIPS #35 : CARI PRODUK YANG MEMPUNYAI POTENSI PELANGGAN MEMBELI BERKALI‐KALI.
Nak cari pelanggan baru agak mencabar bagi sesetengah
orang. Tapi kalau kita mempunyai produk yang mempunyai potensi
pembelian berulang, kurang masalah untuk cari pelanggan baru
tapi tumpu kepada tingkatkan kualiti servis.

Produk yang mempunyai potensi tempahan berulang
seperti produk kesihatan, makanan, tudung dan sebagainya.

Dan the IMPORTANT 2.....

Jual produk berpermintaan tinggi+ Pantau ROI

TIPS 36: JUAL PRODUK YANG ADA PERMINTAAN

Salah satu sebab susah nak buat sales, sebab kita
menjual produk yang tiada permintaan.

Jika nak jualan yang baik di FB, juallah produk yang ada permintaan.
Bagaimana ? Lihatdi FB, ada tak orang lain menjual produk seperti kita?
Atau kita buat kajian carian 'keyword' di google.

Sebagai contoh ; jika anda ingin jual krim lebatkan rambut,
cuba cari keyword"cara lebatkan rambut" di google Trend.

Di situ, anda akan ketahui samada produk anda ada permintaan
ataupun tidak.

TIPS 37: PANTAU ROI

ROI tu apa? ROI adalah Return On Investment,
iaitu berapa kali pulangan dari kos iklan yang anda laburkan.

Senang cerita, berapa anda keluarkan kos untuk iklan,
dan berapa pula untung yang anda dapat.

Katakan anda berlanjakan RM100 untuk iklan FB Ads anda selama1 minggu.
Dalam tempoh tersebut, anda perolehi jualan 50 unit dengan keuntungan
seunit RM100.

Total untung ‐ RM100 X 50 unit = RM5000.

Jadi, selepas tolak kos iklan anda seminggu,
anda dapat pulangan sebanyak 49 kali ganda. (labur RM100, untung RM4900)


Haaa...... sekian untuk pembelajaran harini.... Sila aplikasikan , jangan tau baca je..Anda buat anda yang untung !
loading...